Kako začeti z interpretacijo rezultatov?

11409 ogledov

Zbrali ste podatke in jih statistično analizirali. Pridobili ste ogromno količino rezultatov, ki jih morate le še interpretirati. Ampak kako se tega lotiti? Kje začeti? Kako iz gore rezultatov narediti dober empirični del?

Za začetek vam predlagamo, da trikrat globoko vdihnete in se umirite. Težava pred vami ni tako velika kot se vam zdi. Vedeti morate, da ste najtežji nalogi že opravili – zbrali ste podatke in jih statistično analizirali.

Kaj narediti z goro rezultatov?

Predstavite jih tako, da bodo imeli rep in glavo oziroma bodo vsebinsko predstavljali smiselno celoto. Predstavljajte si, da ste stresli bonbone – žele bonbone, bonbone z belo čokolado, bonbone s temno čokolado… Sedaj pa je pred vami gora bonbonov, ki jih morate razporediti po njihovih škatlah. Kako s tem začnete? Enostavno pospravite najprej eno vrsto bonbonov, čemur sledi pospravljanje druge vrste itn.

Enako naredite z rezultati. Najprej jih razdelite po vsebinskih sklopih npr. kot ste jih oblikovali v anketnem vprašalniku. Nato začnite z delom znotraj enega sklopa oziroma podnaslova. Tu predstavite rezultate vseh vprašanj v zaporedju, kot si sledijo v anketi. Rezultate vsakega vprašanja predstavite grafično ali tabelarično in jih statistično interpretirajte. Nato na enak način nadaljujte pri vseh vsebinskih sklopih. Ko boste prišli čez vse, bo vaša gora rezultatov pričela dobivati smisel.

Kaj pa rezultati hipotez?

Uredite jih na enak način, le da tokrat vsebinski sklop predstavlja posamezna hipoteza. Znotraj nje grafično predstavite bistven rezultat in ga statistično interpretirajte. Izpostavite rezultate, ki so statistično pomembni, vse ostale tabele z rezultati multivariatnih statističnih analiz vključite v prilogo. Interpretacije rezultatov hipoteze ne pozabite zaključiti z zavrnitvijo ali potrditvijo hipoteze.

Ne pozabite rezultatom dati vsebino.

Ko imate rezultate grafično predstavljene in statistično interpretirane, ste že skoraj na koncu poti. Pred vami je le še ena naloga, in sicer, statistične interpretacije dopolnite z vsebinskimi interpretacijami. Tako boste vaše rezultate empiričnega dela smiselno povezali s teoretičnim delom naloge. Sedaj rezultati ne bodo več le gora številk in podatkov, ampak bodo predstavljali smiselno celoto vašega empiričnega dela in vaše naloge.

Se ukvarjate s statistično analizo ali interpretacijo podatkov in potrebujete pomoč? V podjetju BenSTAT vam bomo svetovali in poskrbeli za kakovost vaših rezultatov. Oglasite se: info@benstat.si!