Naši nasveti

pri pripravi empiričnega dela

Le če boste težave odpravljali sproti, boste naredili dober empirični del.

3 razlogi za zaupanje:
  1. STROKOVNOST: Delamo profesionalno in kakovostno.
  2. HITROST: Naša odzivnost je nadpovprečna, stvari rešujemo hitro.
  3. PRIJAZNOST: Z veseljem prisluhnemo in pomagamo.

Hipoteze so načrt vašega empiričnega dela.

Zakaj se sploh ukvarjate z empiričnim delom? Odgovor na to vprašanje morate poiskati že pred začetkom empirične raziskave. Takrat, ko oblikujete svoje hipoteze oz. raziskovalna vprašanja, torej načrt empiričnega dela. Hipoteze so temelj za oblikovanje anketnega vprašalnika in izpeljavo celotne statistične analize zbranih podatkov. In so tiste, na katere ponovno opozorite v sklepnih mislih empirične raziskave. Takrat vas zanima, ali ste hipoteze potrdili ali zavrnili. In poleg novih informacij in novega znanja, ki ste ga pridobili pri pripravi empiričnega dela, je prav to za vas ključno vprašanje. Zato v tej fazi ne bodite površni. Raje dvakrat pomislite, ali hipoteze res izražajo vaše cilje. Če niste prepričani, vprašajte nas.

Brez kakovostne ankete tudi vaše empirično delo ne bo kakovostno.

Dejstvo je, da kakovost anketnega vprašalnika vpliva na vaše rezultate. Zato je ta značilnost vprašalnika zelo pomembna. Dobro morate torej pripraviti vsebino vprašanj, odgovorov, obliko vprašalnika in njegove druge elemente. Če ne veste, na kaj vse morate biti pozorni, nas vprašajte za nasvet. Zelo pomembno je, da to storite že v fazi oblikovanja vprašalnika. Ko boste že zbrali podatke s slabim vprašalnikom, bo prepozno za izboljševanje kakovosti vašega empiričnega dela.

Preprosta objava vprašalnika na spletu skriva tudi pasti.

Zbiranje podatkov prek spleta je zagotovo najcenejši in najlaže dostopen način. Če obvladate računalnik, ni objava vprašalnika na spletu nič posebnega: poiščete orodje za spletno anketiranje, se registrirate in že lahko preprosto in hitro oblikujete vprašalnik ter ga objavite na spletu. Med različnimi spletnimi orodji pa se skriva tudi nekaj pasti, zato bodite pozorni pri izbiri. Če niste prepričani, da ste izbrali pravo spletno aplikacijo, nas lahko vprašate za mnenje. Če ste ugotovili, da sami ne boste zmogli poskrbeti za objavo vprašalnika na spletu, to nalogo preprosto prepustite nam.

Dober empirični del ima pravilno analizirane podatke.

Poskrbeli ste za dobre hipoteze, kakovosten anketni vprašalnik in zbiranje podatkov. Pred vami je statistična analiza podatkov, pri kateri vas želimo opomniti na previdnost pri izbiri statističnih metod. Ne uporabljajte na svojih podatkih metod, ki jih je uporabil prijatelj na svojih podatkih. Vsaki podatki so specifika zase, prav tako kot so vsaki cilji empirične raziskave unikatni. In s tem je povezana tudi analiza podatkov. Če dvomite, da boste lahko sami poskrbeli za pravilno izpeljavo statističnih analiz svojih podatkov, potem vam bomo radi svetovali.

Dober empirični del ima pravilno razložene rezultate.

Dobro vemo, da pravilna razlaga rezultatov ni preprosta. Poskrbeti je treba za pravilnost razlage z vidika uporabljene statistične metode in z vidika vsebine ter jih prikazati tako, da jih bodo vsi razumeli.

Če niste popolnoma prepričani o pravilnosti svojih razlag, lahko preverimo vaše interpretacije. Pošljite nam svoje rezultate z interpretacijami in sporočili vam bomo, ali so ustrezni in pravilni.

Zakaj vam ne bo žal, če boste sodelovali z nami?

Ker smo strokovnjaki z večletnimi izkušnjami, ki znamo dobro svetovati in hitro pomagati. Vsako empirično delo vzamemo zelo zares, je za nas izziv in se zanj potrudimo. Empirične raziskave so med sabo zelo različne, zato je nemogoče napisati recept, kaj in kako morate narediti, da bo vaš empirični del opravljen kakovostno. Lahko pa vam pomagamo z uporabnimi nasveti, ki vam bodo olajšali delo.

Priprava empiričnega dela je zahtevno in kompleksno delo. Kadar niste popolnoma prepričani, da imate prav, nas raje vprašajte za nasvet. Oglasite se: info@benstat.si!