Brez baze podatkov ni preverjanja hipotez

6360 ogledov

Vsi, ki ste se v preteklem obdobju ukvarjali z anketiranjem oziroma zbiranjem podatkov, imate pred seboj veliko količino podatkov, ki jih želite obdelati in uporabiti za preverjanje hipotez. Če ne veste, kje sploh začeti in kako se tega lotiti, boste odgovor našli v tokratnih novicah.

Spoznajte nov termin:

  • Baza podatkov

Baza podatkov je osnova za izvajanje statističnih analiz oz. obdelav kvantitativnih podatkov s pomočjo različnih statističnih programov. Poučite se!

Ali ste vedeli?

Veliko študentov ne ve, kaj je baza podatkov oziroma kaj so surovi podatki. Vi veste? Baza podatkov je najpogosteje napačno enačena z osnovnimi rezultati, pripravljenimi v Excelu. Takšno napačno razumevanje pogosto vodi v nove težave in dileme: Kako nadaljevati z analizo podatkov? Kako pridobiti ustrezne rezultate za preverjanje hipotez? Pojavijo se dvomi v svoje znanje statistike ipd.

Priporočamo vam!

Dejstvo je, da se večina hipotez ne preverja le z osnovno statistiko (kot so frekvence in odstotki), izračunano v Excelu. Podatke se v ta namen obdeluje z različnimi bivariatnimi in multivariatnimi statističnimi metodami, za kar uporabljamo temu namenjene statistične programe, npr. SPSS. Zato vam priporočamo, da si pred obdelavo podatkov za preverjanje vaših hipotez najprej razjasnite vse dileme o bazi podatkov in rezultatih. Kako so v Excelu urejeni surovi podatki, ki predstavljajo bazo podatkov? Kako pravilno vnesti odgovore vaših anketirancev? Kdaj govorimo o rezultatih?

Uporabno!

Obstaja veliko že obstoječih baz podatkov, ki jih lahko pridobite in uporabite za pripravo zaključne naloge. Pobrskajte npr. po spletnih straneh Arhiva družboslovnih podatkov (ADP) ali Evropske družboslovne raziskave (ESS).

Če boste potrebovali pomoč…

Oglasite se, ko boste imeli vprašanja ali dileme. Pomagali vam bomo z nasveti ali s konkretnimi rešitvami, kot smo pomagali tudi vašim kolegom, ki so se srečali s podobnimi težavami.