Statistične analize so hudič, ampak z BenSTAT se hudič prelevi v angela…

5108 ogledov

Danes želim deliti svojo izkušnjo s pripravo empiričnega dela moje doktorske naloge z vsemi študenti, ki se soočajo z enakimi oziroma podobnimi problemi kot sem se sama. Naj vam moje izkušnje koristijo pri manj stresnem zaključevanju študija.

Torej … s pisanjem teoretičnega dela zaključne naloge nisem imela noben težav, saj ni možno na novo odkriti tople vode, ko je ta že odkrita. Potrebno je bilo edino paziti na korektno navajanje virov. Po končanem teoretičnem delu pa se je prej jasnina neba razblinila v grozen orkan, pol viharjev in lukenj.

V empiričnem delu naloge so mi bile jasne edino zastavljene hipoteze (no vsaj tako se mi je zdelo). Ampak kako na osnovi vprašalnika in multivariatnih analiz te hipoteze potrditi oziroma zavreči, pa je bilo zame nekaj povsem nedosegljivega. Po spletu sem iskala literaturo na temo kvantitativnih raziskav in sem po naključju kliknila na spletno stran podjetja BenSTAT. In to je bil zadetek v polno! Ga. Špela mi je stala ob strani od začetka do konca analize – od izdelave spletnega vprašalnika do potrjevanja hipotez na podlagi statistične analize. Moram poudariti, da nisem absolutno nič vedela o tem, kaj in kako bomo analizo izpeljali. In ravno zaradi mojega nerazumevanja in neznanja nisem bila zmožna podjetju BenSTAT prav z ničemer pomagati, da bi jim sploh približala moje želje. Zato sem jim zadala izredno težko nalogo – sami so se morali najprej prebiti čez mojo celotno teorijo, da so sploh ugotovili, kako je predviden celoten analitični del naloge.

A zaradi tega, torej zaradi mojega neznanja, se je zgodilo sledeče – podatke smo analizirali kot je bilo to teoretično predvideno v nalogi, moja mentorica pa je zaradi kompleksnosti analiz ta postopek naknadno nekoliko spremenila in poenostavila. Hvala bogu za odlično mentorico, ki mi je s svojo pomočjo zelo olajšala življenje. A to je tudi pomenilo, da je bilo potrebno že pridobljene rezultate še dopolniti z novimi analizami, kar je pomenilo dodaten stres, čas in tudi denar. Ampak celotno opravljeno delo je bilo vrhunsko!

Sedaj po končanih analizah lahko povem, da mi je BenSTAT pri analizi podatkov pomagal na takšen, da cel postopek celo razumem in mi je nebo ponovno enako jasno kot v teoretičnem delu zaključne naloge. Ni me strah zagovora, ker natančno vem kaj smo delali, kaj smo želeli preveriti in kaj smo dokazali. Nikoli si nisem mislila, da bo možno analizo izpeljati v tako kratkem času, pa še z vsem potrebnim razumevanjem. Ne znam povedati, kako se počutim danes. Ponosna nase, da razumem, ponosna na BenSTAT, da še obstajajo dobrosrčni, odkriti, pomoči ponujajoči ljudje, ki so pripravljeni narediti vse, da nevešča oseba razume.

Špela, še enkrat iskrena hvala za ves trud, napotke, za odlično izpeljano delo, za ogromno živcev in neprespanih noči, izključno zaradi mojega nerganja. Hvala za vsak posamezen trenutek vaše energije in delček vašega znanja, ker sedaj je moj mozaik dobil obliko – končno verzijo zaključnega dela.

Petra, Ekonomska fakulteta

Se tudi vi ukvarjate s statistično analizo podatkov in potrebujete pomoč? V podjetju BenSTAT vam bomo svetovali in poskrbeli za kakovostno analizo vaših podatkov. Oglasite se: info@benstat.si