Koliko časa potrebujem za empirični del?

10637 ogledov

Junij je mesec, ko je večina študentov v časovni stiski. Razlogi so različni – oddaja dispozicije, zaključevanje zbiranja podatkov, zaključevanje analize podatkov ali celega empiričnega dela. Zato smo tokratne novice namenili času in terminskim planom.

Spoznajte nov termin:

  • Empirični del

Empirični del zaključne naloge je tisti del, kjer je v celoti predstavljena izvedena empirična raziskava (od priprave do rezultatov). Najpogosteje se priprava začne s fazo oblikovanja anketnega vprašalnika, kateri sledi še več drugih korakov. Poučite se!

Ali ste vedeli?

Dobro dispozicijo lahko pripravite v enem tednu, če že poznate obravnavano tematiko in veste, kje boste črpali vire/literaturo. Težave z oblikovanjem hipotez/raziskovalnih vprašanj in definiranjem načinov analize podatkov je mogoče rešiti v dnevu ali dveh.

Največ časa boste morali nameniti zbiranju podatkov, kjer je vse odvisno od odzivnosti. Podatke lahko zberete v enem tednu ali pa vam jih ne bo uspelo niti v enem mesecu. Zato boste morali biti pri tej fazi zelo prilagodljivi.

Čas za analizo podatkov je zelo odvisen od obsežnosti vaše raziskave. Ne samo od števila hipotez/raziskovalnih vprašanj, ampak tudi oz. predvsem od zahtevnosti in kompleksnosti statistične analize. Osnovne rezultate lahko pripravite relativno hitro (v dnevu ali dveh), pridobivanje bolj kompleksnih rezultatov pa lahko traja tudi cel mesec.

Priporočamo vam!

Največ časa za pripravo vašega empiričnega dela boste prihranili, če boste že pri dispoziciji/načrtu vaše raziskave vse natančno razmislili in jasno opredelili. Zato vam priporočamo, da oblikovanje hipotez in anketnega vprašalnika naredite vzporedno. Le tako boste oblikovali anketna vprašanja pravega merskega tipa in za vsako hipotezo vedeli, katere statistične metode boste uporabili za preverjanje.

Uporabno!

Prihranite čas pri pripravi anketnih vprašanj in pobrskajte po najpogosteje uporabljenih merskih lestvicah in že pripravljenih dobrih primerih socio-demografskih vprašanj.

Če boste potrebovali pomoč…

Oglasite se, ko boste imeli vprašanja ali dileme. Pomagali vam bomo z nasveti ali s konkretnimi rešitvami, kot smo pomagali tudi vašim kolegom, ki so se srečali s podobnimi težavami.