Pripravi dispozicije je pametno posvetiti dovolj časa – 2. del

4978 ogledov

Drugi del prispevka o pripravi dispozicije za zaključno nalogo z empiričnim delom obravnava oblikovanje hipotez in/ali raziskovalnih vprašanj, odločanje o ustrezni raziskovalni metodi, tipu in načinu zbiranja podatkov.

Hipoteze in raziskovalna vprašanja

Velikokrat nas sprašujejo ali so dovolj 3 hipoteze? Je 5 raziskovalnih vprašanj preveč? A pri definiranju hipotez in raziskovalnih vprašanj ni odločilno njihovo število. Pomembno je, da bodo rezultati statističnih analiz sledili ciljem empiričnega dela in vam povedali tisto, kar vas zanima.

Raziskovalna metoda

Pri odločanju o raziskovalni metodi morate vedeti, da ločujemo dva osnovna tipa in vsak ima svoje pluse in minuse.

  • Če niste še nikoli oblikovali anketnega vprašalnika ali niste vešči statističnih obdelav, boste pri kvantitativni metodi potrebovali pomoč. Če pripravljate magisterij ali doktorat, znanje osnovne statistike ne bo dovolj.
  • Kvalitativna metoda je zahtevnejša z vidika težavnosti pridobivanja rezultatov. Iz veliko besedila morate namreč izluščiti uporabne rezultate, pri tem statistika ne igra bistvene vloge in vam bo zadostovalo njeno osnovno znanje.

Tip podatkov

Če je bila vaša raziskovalna tematika v preteklosti že raziskovana, lahko za vašo nalogo uporabite že zbrane podatke. Preverite anketna vprašanja izvedene raziskave in izberite tista, ki so relevantna za vašo nalogo, jih statistično analizirajte in preverite hipoteze.

Kadar se ukvarjate z neraziskanim področjem, boste morali raziskavo opraviti sami in pri tem zbrati zanjo relevantne podatke. Če ne veste, kako se tega lotiti je najbolje, da poiščete pomoč. Pred vami je namreč več kot le odločitev o tipu podatkov.

Način zbiranja podatkov

Med študenti sta najpogostejša načina zbiranja podatkov anketni vprašalnik in intervju. Pri odločanju o ustreznejšem načinu za vašo raziskavo vam bo v pomoč, da si na list papirja napišete seznam vaših vprašanj in za vsako vprašanje napišete, kakšne odgovore pričakujete, da bodo respondenti navajali. Če za večino vprašanj odgovore lahko predvidite v naprej, potem oblikujte anketni vprašalnik. Sicer je primernejša izbira intervju.

V naslednjem prispevku pa več o izbiri ustrezne ciljne skupine. Ne zamudite ga!

Ste pri pripravi dispozicije in imate veliko vprašanj? V podjetju BenSTAT vam bomo svetovali pri pripravi dispozicije in poskrbeli za dober načrt vašega zaključnega dela. Oglasite se: info@benstat.si!