Pripravi dispozicije je pametno posvetiti dovolj časa – 3. del

4901 ogled

Zadnji del prispevka o pripravi dispozicije za zaključno nalogo z empiričnem delu obravnava vprašanja o izbiranju ustrezne ciljne skupine, vrsti in velikosti vzorca ter odločitvah o ustreznih metodah statistične analize podatkov.

Ciljna skupina

Ciljna skupina so tisti ljudje, ki vam iz izkušenj lahko povedo kaj o vašem raziskovalnem področju. Po domače rečeno, če raziskujete življenje starostnikov, o tem ne smete spraševati najstnikov. Izbira prave ciljne skupine je zelo pomembna. Če izberete napačno, je vaša empirična raziskava popolnoma napačna.

Vzorec – vrsta in velikost

Najbolj kakovosten vzorec je verjetnostni vzorec in edino z njim lahko vaše rezultate posplošujete na celotno populacijo. Če ste vzorec oblikovali drugače in je vaš vzorec neverjetnosten, vaši rezultati veljajo le za vaš vzorec, zato to tudi v empiričnem delu jasno napišite.

Velikost vzorca je pomembna za kakovost pridobljenih rezultatov. Izberite odgovore od vsaj 30 respondentov, priporočljivo pa je od 100 ali več respondentov.

Metode statistične analize podatkov

Da lahko že v dispoziciji napišete, katere statistične metode boste predvidoma uporabili pri obdelavi vaših podatkov, morate poznati značilnosti različnih statističnih metod (kdaj se uporabljajo, kakšne so njihove predpostavke …), vaše hipoteze oz. raziskovalna vprašanja in vrste spremenljivk. Če na tem področju nimate dovolj znanja, raje poiščite pomoč in ne tvegajte (večkratne) zavrnitve dispozicije.

Prebili smo se čez vse ključne korake priprave dispozicije. Če ste že med branjem razmišljali o vašem empiričnem delu in sprejemali ustrezne določitve, potem ste že skoraj na cilju. Napisati morate le še jasno in dobro strukturirano dispozicijo, ji dodati seznam literature in poslati mentorju v pregled. Pričakujte vprašanja, komentarje in predloge z njegove strani, s katerimi boste dodatno izboljšali vašo dispozicijo in takšno oddali komisiji.

Ko bo vaša dispozicija potrjena, se disciplinirajte in čim prej napišite teoretični del naloge. Med pisanjem boste vaš raziskovalni problem še naprej razvijali, zato boste šele ob koncu teoretičnega dela imeli pravo sliko za pripravo empiričnega dela. In sedaj je pravi čas, da zavihate rokave in veselo na delo!

Ste pri pripravi dispozicije in imate veliko vprašanj? V podjetju BenSTAT vam bomo svetovali pri pripravi dispozicije in poskrbeli za dober načrt vašega zaključnega dela. Oglasite se: info@benstat.si!