BenNOVICE 2-13

3827 ogledov

V tokratnih BenNOVICAH se poučite o mediani, seznanite z rezultati nekaterih eksperimentov, preberite primer dobrega uvodnega nagovora za anketo in ne prezrite našega priporočila.

Spoznajte nov termin:

  • Mediana (ang. median)

Je srednja vrednost, za katero velja, da ima ravno toliko enot populacije manjšo vrednost, kolikor jih ima večjo vrednost od nje. Mediana je vrednost spremenljivke, ki pripada kvartilnemu rangu 0,5. Izračunamo jo lahko za spremenljivke vsaj ordinalne merske lestvice.

Ali ste vedeli?

Poleti v zaprtem avtomobilu temperatura zelo hitro narašča, iz še znosnih 35 stopinj kmalu pride do neznosnih 47 stopinj. Veterinar je naredil eksperiment, kako se psi počutijo poleti v zaprtem avtomobilu.

Nore situacije lahko spodbudijo noro obnašanje tudi pri povsem normalnih ljudeh. To je pokazal Stanfordski zaporniški eksperiment, ki je proučeval psihološke učinke, ki nastanejo potem, ko nekdo prevzame vlogo paznika ali zapornika.

65 % preizkušancev v Milgramovem eksperimentu je bilo pripravljenih ubogati avtoriteto, ki jim je ukazala, naj storijo dejanje s katerim kršijo lastne moralne norme – in uporabili so smrtonosno jakost električnega šoka.

Priporočamo vam!

Pred statistično obdelavo podatkov vedno preverite velikost vzorca, tipe spremenljivk in porazdelitev podatkov. To so trije pomembni kriteriji pri izbiri ustrezne statistične metode za analizo podatkov, ki jih naše stranke prevečkrat zanemarijo. Upoštevajte jih in se izognite težavam pri interpretiranju nesmiselnih rezultatov, ki so največkrat posledica uporabe napačnih metod.

Uporabno!

Če pripravljate anketni vprašalnik, vam bo zagotovo koristil primer dobrega uvodnega nagovora in nekaj napotkov, na kaj morate biti pri uvodu v anketo pozorni.

Kaj počnemo?

Poletje je čas za pridobivanje novih znanj, zato se tudi mi redno izobražujemo na področju manj poznanih in v praksi uporabnih statističnih metod.

Skrbimo za več kot uspešno spletno anketiranje podjetij. Končni vzorec šteje več kot 250 anket, s čimer sta bila zelo zadovoljna tako stranka kot mentor.

Pomagamo pri diplomski nalogi s področja kmetijstva. Z našim svetovanjem je bila statistična analiza podatkov v SPSS-u izvedena pravilno in manj stresno.

Pripravljate anketni vprašalnik ali se ukvarjate s statistično analizo podatkov? V podjetju BenSTAT bomo poskrbeli za kakovost vaše ankete in rezultatov raziskave. Oglasite se: info@benstat.si!