Kako naj naredim res dober vprašalnik?

8845 ogledov

Ste se v preteklih mesecih ukvarjali z dispozicijo, zdaj pa je pred vami faza zbiranja podatkov in priprava anketnega vprašalnika? Potem so tokratne novice namenjene prav vam.

Spoznajte nov termin:

  • Anketna vprašanja

Anketna vprašanja so vprašanja, s pomočjo katerih na osnovi anketnega vprašalnika zbiramo podatke v raziskovalne namene. Poznamo tri tipe anketnih vprašanj. Poučite se!

Ali ste vedeli?

Najpogostejša napaka pri pripravi anketnega vprašalnika so neustrezno oblikovana anketna vprašanja. Vsakdo, ki naredi to napako, se sreča z nizom težav s podatki. Ti so običajno tako vsebinsko (glede na cilj raziskave so bila postavljena napačna vprašanja) kot tudi mersko (uporabljene so bile neustrezne možnosti odgovorov) neprimerni za statistično preverjanje postavljenih hipotez in raziskovalnih vprašanj.

Priporočamo vam!

Obstaja samo en način, da bo vaš anketni vprašalnik res dober – anketna vprašanja in ponujene odgovore poglejte skozi oči respondenta vaše ciljne skupine. Priporočamo vam, da preberite vsako vprašanje in razmislite ali je res napisano ‘v jeziku vaše ciljne skupine’. Še bolje – testirajte vprašalnik na vsaj eni osebi. In ko boste že mislili, da imate dober vprašalnik, razmislite še o njegovi ustreznosti za preverjanje postavljenih hipotez.

Uporabno!

Pri pripravi anketnega vprašalnika boste najprej potrebovali nekaj teoretičnega znanja, nato pa si pomagajte še s primeri vprašalnikov.

Če boste potrebovali pomoč…

Pomagali vam bomo z nasveti ali s konkretnimi rešitvami, kot smo pomagali tudi vašim kolegom, ki so se srečali s podobnimi težavami. Imate vprašanja ali dileme? Oglasite se: info@benstat.si!